Coaching op haptonomische basis en persoonlijke ontwikkelingsvraag

Haptonomische coaching is begeleiding op basis van haptonomie. Meer concreet betekent dit dat jij jezelf gaat ontwikkelen op basis van gevoel.

Verschil haptonomische coaching en haptotherapie

Hoewel er ook zeker overeenkomsten zijn tussen haptonomische coaching en haptotherapie, is er één groot verschil tussen beide vormen. Bij haptotherapie is er meestal sprake van een lichamelijk of geestelijk probleem, waarbij je intensievere ondersteuning nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out, chronische pijnklachten of kanker. Bij haptonomische coaching gaat het puur om jezelf verder op persoonlijk vlak te ontwikkelen. Je gaat aan de slag met vragen zoals ‘Wie ben ik nou echt? Wat drijft mij? Wat belemmert mij?’.

Voordeel haptonomische coaching

Het voordeel van haptonomische coaching is dat jij zaken vanuit je gevoel helder krijgt. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan als je dit vanuit rationele gedachten doet. Je krijgt onder meer inzicht in wat je onderliggende overtuigingen en denk- en gedragspatronen zijn en hoe die in verhouding staan tot jezelf, jouw ambities en anderen in jouw omgeving. En niet onbelangrijk, wat doet dit op gevoelsniveau met jou? En hoe beïnvloedt dit het maken van keuzes.

Aanpak haptonomische coaching en persoonlijke ontwikkelingsvraag
Allereerst stellen we het doel vast waar jij aan wilt werken. Daarna gaan we samen in gesprek en doen we een aantal oefeningen of gaan we naar de behandelbank. Stap voor stap word jij je meer bewust van je talenten en ambities. Tussendoor zijn er evaluatiemomenten zodat we kunnen bepalen of jij je doel al bereikt hebt en hoeveel sessies je eventueel nog nodig hebt.

Alternatief voor loopbaancoaching

Haptonomische coaching is een uitstekend alternatief voor loopbaancoaching. Het kan je helpen bij vragen zoals:

  • Wat zijn nou precies mijn ambities?
  • Past deze functie écht bij mij?
  • Zo niet, wat past er dan wél bij mij?
  • Ik wil graag duidelijke keuzes kunnen maken
  • Hoe kan ik beter mijn grenzen bewaken?

Wist jij dat werkgevers vaak bereid zijn een coachingstraject geheel of gedeeltelijk te vergoeden? Bespreek dit met jouw werkgever.

Stress/ burn-out

Stressvolle situaties nemen je vaak helemaal in beslag. De oorzaken kunnen verschillend zijn, de uitwerking op jou is hetzelfde: je kunt er moeilijk afstand van nemen. Kunt slecht ontspannen brandt langzaam op. Extreme vermoeidheid, een verminderd gevoel van eigenwaarde en je terugtrekken uit sociale contacten zijn enkele symptomen van burn-out.
Tijdens het burn-out traject ligt de nadruk op contact maken met jouw eigen lijf, hoe geef ik grenzen aan en blijf ik trouw aan mijzelf. Hoe voorkom ik dat ik weer terugval en zit ik op de juiste werkplek.

Begeleiding bij fertiliteitsproblemen/ vruchtbaarheidstraject.

Je hebt een kinderwens maar die is helaas nog niet vervuld. Daardoor ben je langzaam maar zeker in een vruchtbaarheidstraject terecht gekomen. Iedere keer begin je weer vol goede moed aan een behandeling. Maar wat als het nou niet lukt? Of het is wel gelukt, maar je durft er nog niet in te geloven. Waardoor je extreem angstig bent tijdens de zwangerschap en niet kan genieten, terwijl de omgeving dit wel van jou verwacht.

Begeleiding bij miskraam

Ook zijn er vrouwen die wel zwanger raken maar om verschillende redenen een zwangerschap niet kunnen voldragen. Dit vraagt veel van de veerkracht van een vrouw. Waardoor een luisterend oor en weer contact maken met hun eigen lijf kan helpen om met dit verlies om te gaan.

Post zwangerschapsbegeleiding

Je bent bevallen. Alles is goed gegaan, de baby is gezond, maar hoe gaat het eigenlijk met jou? Ben jij nog de persoon van voor de zwangerschap of moet je erg wennen aan de nieuwe situatie? Hoe voelt jouw lijf? Anders of hetzelfde als voor de zwangerschap? Je bent aan het herstellen, maar de weg naar je oude ik heb je nog niet gevonden. Haptotherapie kan jou een steuntje in de rug geven.

Tijdens de begeleiding maak ik gebruik van haptonomie, mijn achtergrond als psycholoog en eigen ervaring.

Begeleiding bij afvallen

Heb jij last van overgewicht en probeer je al jaren af te vallen. Wat maakt dat het niet lukt en dat eten zo’n belangrijke plaats in jouw leven heeft. Eet je emoties weg waardoor je even niet meer hoeft te voelen. Of voel je zo weinig dat je niet voelt wanneer je genoeg gegeten hebt. Ook kan het een gewoonte zijn die na jaren is ingeslepen.

Tijdens de begeleiding maak ik naast elementen uit de haptotherapie ook gebruik van mijn achtergrond als psycholoog en kijken we samen naar jouw eetpatroon.

Haptotherapie voor kinderen

Kinderen denken niet na over wat ze voelen. Iets voelt goed of niet en daar reageren ze heel primair op. Wanneer kinderen ouder worden zal deze directe reactie verdwijnen en zal hun denken evenals de invloed van de omgeving een grotere rol gaan spelen. Hierdoor wordt het moeilijker voor kinderen om trouw te blijven aan wat zij zelf willen. Er kan een worsteling ontstaan met gevoelens waardoor ze zich anders gaan gedragen. Ze worden bijvoorbeeld boos om niets, angstig, onzeker, sluiten zich af, verharden en gaan contact uit de weg. Met als gevolg dat ze bijvoorbeeld niet meer naar school, hobbyclub of vrienden willen. Als ouder voel je dat het niet goed gaat met jouw kind maar dat de oplossing niet eenvoudig is.

Wanneer een kind dit ervaart kan haptotherapie helpen hen weer in contact te brengen met hun gevoel en leren om daar weer trouw aan te zijn.

Ook bied ik een ouder-kind traject aan. In dit traject zal het contact tussen ouder en kind centraal staan.

Op dit moment komen er veel kinderen in mijn praktijk waarvan de ouders in scheiding liggen of het kind in een samengesteld gezin woont en de balans zoek is.

Begeleiding studenten, promovendi en net afgestudeerden

Ga je in Leiden studeren of een leuke opleiding volgen na de middelbare school en moet je erg wennen aan alle veranderingen. Ervaar je veel onrust, eenzaamheid en lukt het je ook niet om studiepunten te halen. Dan zou studentenbegeleiding op haptonomische basis iets voor jou kunnen zijn. Tijdens deze begeleiding sta jij centraal en maak ik gebruik van elementen uit de haptotherapie met als doel dat jij weer vertrouwen, rust en zin in het leven krijgt. Want hoewel vele mensen aangeven dat jouw studententijd de mooiste tijd van je leven is, wordt dit vaak toch heel anders ervaren.

Tegenwoordig komen er ook veel promovendi en net afgestudeerden in mijn praktijk. ook zij moeten wennen aan hun nieuwe leven en zijn zoekende. De prestatiedruk is hoog en soms lijkt het alsof iedereen om jou heen het beter voor elkaar heeft. Door weer in contact te komen met jouw gevoel. Kan je al deze nieuwe ervaringen beter dragen. Waardoor er meer balans en evenwicht in jouw leven komt.