Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Soms ontstaat het gevoel dat je bent vastgelopen en je geen vrije ruimte meer voelt om te bewegen. Je vindt niets meer leuk en hebt moeite om initiatief te tonen en beslissingen te nemen. De balans tussen denken en gevoel is zoek. De verwachting, mening van de ander wordt steeds belangrijker en je drijft steeds verder weg van wat je zelf wilt. Je wordt geleefd. Dit kan tot een gevoel van doelloosheid of onvrede leiden, maar ook tot psychische en lichamelijke klachten. Vervelend, maar aan de andere kant een manier van je lichaam om duidelijk te maken dat er meer aan de hand is.

Het doel van haptotherapie is op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van de lichamelijke en psychische klachten. Want pas als je weet waar de klacht vandaan komt en weet wat je dwars zit, kan je er iets aan veranderen. Zo kunnen nekklachten betekenen dat je te veel hooi op je vork neemt, of een burn-out dat je moeite hebt met grenzen aangeven

De essentie van haptotherapie is mensen in contact te brengen met hun gevoel en daarmee met zichzelf en de buitenwereld. Het is een therapeutische behandelingsvorm die tussen fysiotherapie en psychotherapie in ligt.

Bij de haptotherapeut leer je om weggestopte gevoelens te verwerken, de ruimte te geven en vervolgens te dragen. Je zal merken dat je weer in contact komt met je gevoel. Een kostbaar bezit, waardoor je sterker en vitaler in het leven staat.

De werkwijze

In een behandeling praten therapeut en cliënt met elkaar, maar daarnaast is het unieke instrument van de haptotherapeut de positieve werking van de aanraking. Door een combinatie van aanraken, bewustwordingsoefeningen en praten gaan de therapeut en de cliënt samen op zoek naar wat het lichaam te vertellen heeft.

Kortom jouw lichaam vertelt het verhaal.

Haptotherapie bij kinderen

Kijk voor meer informatie onder het kopje  Extra informatie