Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is een therapie die geschikt is voor mensen die zoekend zijn in het contact met hun gevoel. Die vooral vanuit hun denken leven, veel bezig zijn met wat ze allemaal moeten of hoe ze vinden dat ze moeten zijn. Vaak zijn ze uit balans en ervaren ze lichamelijk veel spanning en of ongemak. Piekeren, slecht slapen, niet meer kunnen genieten en geen beslissing kunnen nemen zijn vaak gevolgen van deze disbalans. Dit is vervelend, maar aan de andere kant een manier van je lichaam om duidelijk te maken dat er meer aan de hand is.

Het doel van haptotherapie is op zoek te gaan naar de achterliggende oorzaak van de lichamelijke en psychische klachten. Want pas als je weet waar de klacht vandaan komt en weet wat je dwars zit, kan je er iets aan veranderen. Zo kunnen nekklachten betekenen dat je te veel hooi op je vork neemt, of een burn-out dat je moeite hebt met grenzen aangeven

Haptotherapie brengt mensen in contact met hun gevoel en daarmee met zichzelf/binnenwereld en de buitenwereld. Het is een therapeutische behandelingsvorm die tussen fysiotherapie en psychotherapie in ligt.

Tijdens de therapie ga je ervaren hoe je reageert op aanraken, op verbinden of afsluiten, op grenzen, op pijn, druk en belasting. Soms zijn er onverwerkte gevoelens die tijdens de therapie naar boven komen om zo nog een plaats in het leven te krijgen. Ook leer je steeds beter automatische patronen kennen en herkennen om vervolgens nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.

Je leert om weggestopte gevoelens te verwerken, de ruimte te geven en vervolgens te dragen. Je zal merken dat je weer in contact komt met je gevoel. Een kostbaar bezit, waardoor je sterker en vitaler in het leven staat en kwetsbaarheid als kracht gaat ervaren.  Door de aanraking van de therapeut voel je dat er naar je geluisterd wordt. Daardoor leer je jezelf als persoon beter kennen en erken je wie je bent.

 

De werkwijze

In een behandeling praten therapeut en cliënt met elkaar, maar daarnaast is het unieke instrument van de haptotherapeut de positieve werking van de aanraking. Door een combinatie van aanraken, bewustwordingsoefeningen en praten gaan de therapeut en de cliënt samen op zoek naar wat het lichaam te vertellen heeft.

Kortom jouw lichaam vertelt het verhaal.

Haptotherapie bij kinderen

Kijk voor meer informatie onder het kopje  Extra informatie